Zeeburgereiland

Architectuurcentrale Thijs Asselberghs is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp van deze ontwikkeling. Op het eiland was tot 2006 een rioolwaterzuiveringsinstallatie gevestigd. Nu worden er diverse projecten gerealiseerd waaronder de Sportheldenbuurt: grondgebonden woningen, appartementengebouwen met regelmatig een commerciële plint. Parkeren gebeurt vaak in half-verdiepte parkeergarages onder deze gebouwen. Tussen deze woningen liggen sportvelden, speelterreintjes en groenstroken.
Huygen is bij de ontwikkeling van een groot aantal woongebouwen voor diverse opdrachtgevers in deze buurt betrokken. Het installatieconcept is telkens gebaseerd op een aansluiting op het warmtenet van Westpoort-Warmte. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever wat betreft financiële middelen, energiezuinigheid en comfort, is daarnaast vaak gekozen voor een robuuste installatie met CO2-gestuurde ventilatie en radiatorverwarming. In projecten in het duurdere segment wordt vaak vloerverwarming toegepast, al dan niet in combinatie met gebalanceerde ventilatie met WTW. Om te kunnen voldoen aan de wettelijke energieprestatie-eisen, zijn de daken van de gebouwen deels voorzien van PV-panelen. Op een aantal gebouwen heeft de opdrachtgever ervoor gekozen om het aantal PV-panelen uit te breiden tot het maximaal mogelijke oppervlak. De opgewekte zonne-energie wordt dan met 'Herman de stroomverdeler' terug geleverd aan de individuele appartementen.

Uiteindelijk zullen in dit deel van Zeeburgereiland ruim 10.000 mensen wonen. De woongebouwen worden gerealiseerd door verschillende ontwikkelaars en ontworpen door diverse architecten. Naar verwachting zal in 2018 gestart worden met de laatste bouwblokken in de Sportheldenbuurt. Aansluitend zullen de Sluisbuurt en de Baaibuurten worden gebouwd.

Terug naar overzicht