Wooncomplex Intermezzo

De locatie van het wooncomplex Intermezzo nabij de universiteit van Tilburg is ideaal te noemen voor het programma van studentenwoningen en koopappartementen voor onder meer starters. Bijzonder is, dat in het plan een installatie voor Warmte en Koude Opslag (WKO) is opgenomen, waardoor de te realiseren woningen en studenteneenheden zeer energiezuinig zijn.

De locatie voor project wooncomplex Intermezzo is gelegen op de hoek van Prof. Cobbenhagenlaan - Conservatoriumlaan - Prof. Verbernelaan te Tilburg. Op loopafstand bevinden zich onder meer de Universiteit van Tilburg en het NS station Tilburg-West. Het project bestaat uit twee woonblokken met verspringende hoogten met een hoogteaccent op de hoek van de Prof. Cobbenhagenlaan en de Conservatoriumlaan (23 bouwlagen), gesitueerd op een plein dat gevormd wordt door het dak van de ondergelegen parkeergarage. Om slankheid aan met name het massievere studentenblok te geven zijn er verschuivingen in de kopgevels aangebracht. Dit past goed in de profilering van het betreffende plangebied.

Het door de bouwblokken geformeerde plein vormt het stedelijke beginpunt van de "Esplanade" welke richting het UvT-terrein steeds landschappelijker wordt. In de plint onder de beide woonblokken bevinden zich bedrijfsruimten voor horeca, diensten en commerciële functies. Op de begane grond, onder het blok studentenhuisvesting, betreft het één ruimte bestemd voor een horecafunctie, één ruimte ten behoeve van een buurtwinkel en op de begane grond en 1e verdieping twee ruimten voor diensten (bijvoorbeeld huisartsen, apotheek). In de kelder bevindt zich nog een horecaruimte ten behoeve van de studenten. Op de begane grond, onder het blok met koopappartemen-ten, bevinden zich drie ruimten voor commerciële functies. Tevens is een gedeelte van het koopappartementen-blok gereserveerd voor kantoorfuncties.

 

Techniek, milieu en duurzaamheid

Om voor studenten en starters een betaalbare woonruimte te creëren is er bij wooncomplex Intermezzo gekozen voor gangbare en bewezen technieken. De appartementen zijn voorzien van vloerverwarming en de studentenwoningen zijn voorzien van vloerverwarming in combinatie met radiatoren. Voor de luchtverversing is gekozen voor een gebalanceerd ventilatiesysteem met WTW-units voor de appartementen en in de studentenwoningen is natuurlijke toevoer en mechanische afvoer voorzien. Internet, telefoon en TV worden via een glasvezelnetwerk (triple play) bij de studenten aangeboden. In het kantoor is gekozen voor een laag algemeen verlichtingsniveau. Werkplekarmaturen, in de vorm van bureaulampen, zorgen voor voldoende verlichtingssterkte op het bureaublad. Ook alle commerciële ruimten zijn aangesloten op de collectieve WKO-installatie, die door een externe energie-exploitant wordt geëxploiteerd.

De opwekking van de warmte en koude geschiedt door middel van een warmtepomp met drie doubletten rondom het gebouw. Voor de wintersituatie is aanvullend een gasketel voorzien. In principe is alleen voorzien in vrije koeling. Vanwege geluideisen zijn aan de oostzijde van het gebouw wintertuinen voorzien. Deze zijn met glas afgesloten in verband met de hoge geluidbelasting als gevolg van weg- en rail-/verkeerslawaai. Teneinde opwarming tegen te gaan, zijn deze wintertuinen voorzien van betonkernactivering waarmee tevens in een balansvoorziening voor de WKO-installatie is voorzien.

Terug naar overzicht