Het Kopblok in de Houthaven

Een prachtig uitzicht op het IJ met een gouden randje. We hebben het hier over het Kopblok in de Houthaven. Een heel nieuw gebied. Waar eerst industrie stond, is dit nu omgebouwd tot woongebied. Een indrukwekkend gebouw, met een bijzonder bouw verhaal.

Het project

Het Kopblok in de Houthaven bestaat uit 4 verschillende gebouwdelen (Bruggegebouw, Pleingebouw, Hofgebouw en Kopblok) , die in 3 fases gebouwd zijn. Het project bestaat uit 112 woningen,  inclusief penthouse, kadewoningen en stadswoningen met een onderliggende parkeergarage, die eveneens in fases is opgeleverd. Daarnaast is er in de laatse fase op de begane grond van het Kopblok een Grandcafé opgenomen.

Huygen Installatie Adviseurs is vanaf de start betrokken geweest bij dit ambitieuze project. Onze rol bevatte het installatie advies voor alle bouwdelen: het juiste energie -en installatieconcept bepalen, en de techniek laten aansluiten bij de eisen, doelen en de fasering. Samen met Cauberg Huygen waren we verantwoordelijk voor het energieconcept.  De volledige  bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek is door Cauberg Huygen verzorgd. De opdrachtgever voor dit project was Synchroon, en van Rossum de constructeur.

Duurzaamheid speelde ook hier een belangrijke rol in. Het is een binnenstedelijk project met  een EPC eis van 0,15 . Het totale plan is voorzien van koude en warmte, welke geleverd wordt door een  gebieds WKO van NUON/Vattenfall.

Gefaseerd bouwen

Elk bouwdeel heeft een andere look en feel. Het project is ontworpen door 3 verschillende architecten. Voor ieder bouwdeel is er een andere architect betrokken geweest. In de eerste fase, het Bruggebouw en het Pleingebouw, en een 4-laags bouwblok, is het ontwerp verzorgd door architectenbureau Geurst & Schulze. Het ontwerp van Fase 2, het Hofgebouw, was in handen van het Engelse bureau van Tony Freton Architects. En voor het pronkstuk, fase 3, het ‘gouden’ Kopblok, was Van Dongen en Koschuch Architects & Planners verantwoordelijk.  

Het project  werd niet alleen in fases gebouwd, maar ook in fases in gebruik genomen. De bouwdelen moesten op elkaar aansluiten, voor ons lag daar de uitdaging om ook de installaties binnen de verschillende architectonische bouw ideeën te laten passen. Dit vraagt om vooruitkijken en een flexibele aanpak.

Flexibiliteit

Bijzonder was hierin ook de bouw van de parkeergarage. Omdat er tijdens de eerste 2 fases al woningen werden opgeleverd, moest de parkeergarage al toegankelijk zijn. Uiteindelijk zou er een grote parkeergarage komen, maar deze werd in 3 fases opgeleverd.  Uiteindelijk lever je dus 1 parkeergarage op, maar op 1/3 moeten alle functies in de garage opgeleverd worden. Je moet de (brand)veiligheid ook in bij deelgebruik kunnen garanderen. Aan de voorkant moet het goed uitgewerkt worden: Je ontwerpt de grote en uiteindelijke versie, maar moet er wel in kunnen knippen. Hier hebben wij in ons advies dan ook rekening mee gehouden. Deze flexibiliteit vroeg om extra maatregelen: Extra schachten, extra brandveiligheidsinstallaties. Zo maakten we bijvoorbeeld een tijdelijke schacht en een definitieve.

In het ‘gouden’ Kopblok  kwamen er, naast de woningen uit de eerste 2 fases, ook nog een groot aantal woningen uit het hoge segment bij. De installaties binnen de woningen konden we,  door een goede integrale aanpak met de andere adviseurs, eenduidig inrichten. De enkele woningen zijn dusdanig groot dat er dubbele systemen aangebracht zijn, zoals ventilatiesystemen en verwarmings-en koelverdelers.  

In het Kopblok zit op begane grond momenteel een mooi Grandcafé. Tijdens de bouw was bekend dat er een horeca gelegenheidzou komen, maar nog niet de werkelijke omvang en soort horeca gelegenheid. Hiervoor dienen er aan de voorzijde van het ontwerppproces de juiste randvoorwaarden opgesteld te worden, waarbij er een balans ontstaat tussen flexibiliteit en kosten. Alleen de juiste balans geeft de uitbater de mogelijkheid om tot zijn gewenste horeca-concept te komen.

Resultaat

Het eindresultaat is iets om trots op te zijn: Elk bouwdeel heeft een eigen identiteit maar alle gebouwen vormen een prachtig geheel. Een mooie plek om te wonen!

Terug naar overzicht