Hoogwaardige installatietechniek mag gezien worden

De Walvis

Van de nood een deugd maken, is een spreekwoord dat zeker geldt voor het ontwerp van de gebouwinstallaties van het renovatieproject kantoor “De Walvis” te Amsterdam. Het gebouw is helemaal gestript behalve de bouwkundige hoofddraagconstructie en de verdiepingsvloeren. De beperkte hoogte tussen die verdiepingsvloeren, die ook nog eens een aantal centimeters bleek af te wijken op sommige plaatsen, was de “nood”. De “deugd” ontstond door installaties nagenoeg geheel in het zicht aan te brengen en, door het functioneel ontwerp en de strakke montage, zo een lust voor het oog zijn geworden.

Hierbij zijn de kernuitgangspunten, zie hieronder, voor het ontwerp geheel overeind gebleven.   

Kantoorpand De Walvis biedt aan haar huurders en gebruikers een comfortabele en prettige omgeving om te werken en te ontmoeten in een hoog zakelijke omgeving. Met als belangrijkste uitgangspunten:

1.           Flexibiliteit: kleine als grote huurders, zowel open als gesloten kantoorcellen mogelijk;

2.           Duurzaamheid uitgangspunt is BREEAM-nl excellent **** score (>70%);

3.           Comfort;

4.           Zakelijkheid en herkenbaarheid;

5.           Efficiëntie/ functioneel (efficiënte bruto-/netto verhoudingen).

De invulling op installatie gebied van deze uitgangspunten worden hierna verder belicht.

Flexibiliteit

De installaties in de kantoren zijn per stramien van 1.833 mm (3 stramienen is 5.500 mm) ingedeeld en regelbaar. Op elk stramien kan de toekomstige huurder een wand plaatsen. Alleen voor de hoekvertrekken is een restrictie dat er een bepaalde minimum breedte/lengte van het hoekvertrek moet zijn om klimaatklasse A te kunnen behalen.

Elke 1,83 meter heeft haar eigen vrij hangende inductie-unit, die per 2 stuks aangesloten zijn via een 6-wegklep op de cv- en koelleidingen. Op de inductie-unit wordt voorbehandelde verse lucht aangesloten. Elke 1,83 meter heeft vrij hangende verlichtingsarmaturen en per 3,66 meter zijn vloerpotten voorzien voor elektra- en data-aansluitingen.

Duurzaamheid

Een aantal doorgevoerde duurzaamheid maatregelen:

  • De energieopwekking geschiedt met warmtepompen die aangesloten zijn op bodemenergie(monobron);
  • Alle LBK’s zijn voorzien van HR-warmtewielen en toerengeregelde duo-ventilatoren;
  • De aanzuig van de droge koeler wordt gevoed door de luchtuitblaas van de LBK’s, waardoor de droge koeler een beter rendement heeft;
  • Mogelijkheid om per huurder energiemeters te plaatsen;
  • Energiezuinige LED verlichting (5 W/m²);
  • 152 m² PV-panelen op het dak.

Zakelijkheid en herkenbaarheid

Dit aspect is voornamelijk ingevuld door het bouwkundig ontwerp en de materiaalkeuze, echter de zeer strak gemonteerde installaties tegen het plafond hebben zeker ook de nodige zakelijke uitstraling. Alle zichtinstallaties hangen op één hoogte ten opzichte van de vloer en vormen een denkbeeldig vlak plafond. Hiermee worden de rommelig aandoende “paddenstoelen” op de kolommen en het aangebrachte brandwerend en akoestisch dempend spuitwerk tegen de dekvloeren grotendeels uit het zicht genomen.

Efficiƫntie/ functioneel (efficiƫnte bruto-/netto verhoudingen)

Ook dit aspect is voornamelijk bereikt door het bouwkundig ontwerp, maar ook hier is, door keuzes voor de installaties, een hoge efficiëntie bereikt. De LBK’s zijn namelijk gesplitst in bouwlaag 0 t/m 3 en 4 t/m 7, waarbij ook nog een splitsing tussen de oriëntaties west en oost is aangehouden. Hierdoor was het mogelijk om 2 LBK’s in de bestaande, niet functionele, kelder te plaatsen. Ook de bodemenergie TSA, de drie warmtepompen en de warmte- en koude distributie zijn in deze kelder ondergebracht.

Door de splitsing van LBK’s was het ook mogelijk om de hoofdkanalen in bestaande schachten in de te handhaven kern onder te brengen. Zo ook de elektra verdeelkasten en regeltechniek.

De nieuw gebouwde technische ruimte op het dak biedt net voldoende ruimte om 2 LBK’s onder te brengen. Hierdoor ontstond er ruimte om een deel van de nieuwe dakopbouw als kantoor te gebruiken. Door het ontbreken van een "gangstructuur", ontstaat een optimaal gebruik van het kantooroppervlak.

Terug naar overzicht