BACO-gebouw wordt Wonen Limburg Huis

Het Rijksmonument  waarin onder andere een meelfabriek, rijwielfabriek, sigarenbranderij en als laatste Berden meubels gehuisvest waren, is een markant gebouw in de Roermondse binnenstad. Wonen Limburg zorgde voor een perfecte herbestemming van dit meer dan 100 jaar oud rijksmonument. Niet alleen door dit monument te behouden, maar ook door met vol respect voor het verleden het gebouw aan te passen aan de hoge eisen van deze tijd. Daarmee is een rijksmonument verbouwd tot een inspirerende kantoorsetting met een A+ label. Een Wonen Limburg Huis waarin Het Nieuwe Werken optimaal tot zijn recht komt.

Het gebouw is een icoon voor de stad Roermond en een voorbeeld voor herbestemming van vastgoed.

“Behoud gaat voor vernieuwing en indien vernieuwing aan de orde is, dient dat herkenbaar eigentijds te zijn.”

kenmerken

Wonen Limburg wilde een energieneutraal kantoor. “Dat betekent dat de gehele binnenzijde moet worden geïsoleerd en gestuukt en dat de hele staalconstructie brandwerend moet worden ingepakt en wordt weggewerkt met verlaagde plafonds.” Maar het kon ook anders: met een glazen klimaatschil aan de binnenzijde van de gevel, met daartussen een glazenwasserspouw van 60 centimeter. De geïsoleerde inbouw is met een spouwruimte gescheiden gehouden van het historische casco.

  • De entree in de voorgevel heeft een extra accent gekregen door een dubbelhoge glazen voorbouw.
  • De spouw bevat de vluchttrappen alsmede de installaties en luchttoevoerkanalen.
  • In de borstwering onder het glas is de luchtinblaas ondergebracht.
  • Klimaatplafonds zijn tussen de houten balken geplaatst.
  • De vijfde verdieping is deels verwijderd waardoor de vierde verdieping  een dubbele hoogte heeft gekregen
  • De glazen binnengevel geeft maximaal zicht op het historische casco.

Die glazen schil werd, samen met behoud van zoveel mogelijk interieurelementen, het uitgangspunt voor de transformatie van de fabriek, waarvan het casco inmiddels onder leiding van de architect al was gerenoveerd. De gehele transformatie werd uitgewerkt in een bouwteam, gestart in april 2012; in april 2013 werd het kantoor in gebruik genomen.

klimaatgevel

Besloten werd om de glazen binnenschil uit te voeren als klimaatgevel. Deze glasgevel is dan ook volledig geïsoleerd en voorzien van HR++-glas. Het glasoppervlak is maximaal. Te grote zoninstraling wordt voorkomen door de buitengevel, terwijl overtollige warmte wordt afgevoerd via de spouw. Daarvoor zijn de onderste (stalen) ramen voorzien van temperatuurgestuurde klepramen. Bovenin het dak zijn openingen gemaakt. Hierdoor kan natuurlijke trek optreden. De glazenwasserbordessen zijn uitgevoerd als stalen roosters om de luchtstroom ongehinderd te laten verlopen.

duurzaamheid

Huygen heeft onderzoek gedaan naar de geschiktheid van de bodem met het oog op koude- en warmteopslag. De ondergrond bleek over voldoende waterafvoerende lagen te beschikken om gebruik te maken van deze techniek. In het voorterrein zijn uiteindelijk bijna 40 palen geboord waarin de warmte en koude uitwisseling plaatsvindt op een grote diepte. De temperatuur van het grondwater is geschikt om rechtstreeks te gebruiken als voeding voor de hoogtemperatuurkoeling. Om het grondwater te gebruiken voor verwarming dient de temperatuur te worden verhoogd. Hiervoor wordt een warmtepomp ingezet die 80% van het stookseizoen de ruimteverwarming kan realiseren. Voor de pieklasten (extreme koude en opstarten na kerstreces) wordt gebruik gemaakt van HR cv-ketels. Door deze combinatie is het rendement van de warmtepomp optimaal. De techniek voor deze warmtepomp en de warmtewisselaar is in de bestaande gewelfde kelder ondergebracht.

Terug naar overzicht