De renovatie van het omvangrijke en indrukwekkende APG-kantoor (1971) in Heerlen ging in 2007 van start. Een toonbeeld van constructief samenwerken op het gebied van technische installaties, bouwfysica, brandveiligheid en architectuur. Het resulteerde in de oplevering van een prachtige nieuwe ‘Campus Heerlen’ APG.
Twee grote gebouwen, de hoogbouw APG (12 verdiepingen) met daarnaast de gekoppelde laagbouw GK1 (Groot Kantoor 1 - 6 verdiepingen) met het personeelsrestaurant en vergadercentrum zijn gerenoveerd.

integrale aanpak

De renovatie werd integraal aangepakt en het interieur onderging een verandering waarbij binnen grenzen een flexibele werkplekindeling mogelijk was. Inpandig waren er meer dan 1000 verhuisbewegingen per jaar. Per 4 kantoorlagen vond de renovatie plaats. De samenwerking met de architectenbureaus was vanwege de architectonische aspecten van groot belang. Interieur, exterieur en technische installatie zijn volledig op elkaar afgestemd. Daarbij stond het klasse A Comfort, het gebruik van duurzame materialen en systemen plus energie-efficiency, voorop. Door de modulaire opzet van alle techniek realiseerden wij een flexibele kantoorinrichting.

energiezuinigheid voorop

Door bij de totale renovatie met beperkte materialen energiezuinigheid voorop te stellen, kwamen we tegemoet aan het duurzaamheidconcept ‘Cradle tot Cradle’. Het terugwinnen van warmte uit beton gerealiseerd door het gebruik van ‘leef’lucht ventilatiesystemen en klimaatplafonds. Het rekencentrum, waar de hoofdcomputers staan van APG, heeft net als andere ruimten binnen het gebouw een eigen energieopwekking en klimaatbeheersingssysteem. Dit voorkomt overbelasting en uitval van energie op momenten van storingen. Door alle installatieleidingen uit de borstweringen te verwijderen is het gebouw eindelijk goed geïsoleerd.
Vanuit één centrale plek is het gehele gebouw beheerd. De meldkamer regelt de energieopwekking en verdeling van energie binnen elk kantoor decentraal. Om een optimaal binnenklimaat te creëren, werd de massa van het gebouw in het klimaatconcept opgenomen. Langwerpige plafondpanelen, die aan de uiteinden zijn voorzien van open perforatievlakken met grote gaten, zorgen voor een constante temperatuurregulatie. Via de open vlakken ontstaat er contact tussen de lucht in de ruimte en het erboven gelegen beton, dat fungeert als warmteopslagmedium. Het gedeelte tussen de open perforatievlakken is voorzien van een fijne perforatie en uitgevoerd met een duurzaam klimaatsysteem en geluidsabsorberend materiaal.

moderne uitstraling

Zowel de hoogbouw als de gekoppelde laagbouw zijn van nieuwe glasgevels te voorzien. Daarmee kreeg het APG gebouw een eigentijdse uitstraling en oogt het kantoor weer toegankelijk nu de grauwe en enigszins verweerde prefab betonnen borstweringen een schoonmaakbeurt hebben ondergaan. De borstweringen zijn met droogijsdeeltjes bestraald. Een techniek die weinig schadelijk is voor het betonoppervlak en het vuil meteen afvoert.  Een geavanceerd glasmozaïek constructie tegen de gevel en nieuwe kozijnen met zonwerend isolatieglas in circa 1000 raampartijen geeft de hoogbouw een andere aanblik. De verbinding tussen hoog- en laagbouw, de betonnen middenkern, heeft een uit panelen van gelaagd en gezeefdrukt glas, glazen gevel. Twee glazen panoramaliften brengen het personeel van de begane grond naar de 12e verdieping van het Groot Kantoor 1.
 

Terug naar overzicht