In het hart van het complex, toegankelijk vanuit de melkstraat, ligt de grote fabriekshal onder lange betonnen schaaldaken met noklichten. Deze open ruimte is vergroot naar het souterrain en getransformeerd tot centraal ontmoetingsplein met daar omheen de toegangen naar de woningen en werkplekken. Hoewel nog niet officieel gelabeld, is ten opzichte van het niet-geïsoleerde jaren vijftig fabrieksgebouw met de renovatie een ingrijpende verduurzaming doorgevoerd. Alle bestaande installaties zijn vervangen door energiezuinige installaties met warmteterugwinning en ledverlichting. Daarnaast is het gebouw aangesloten op een WKO, waarmee warmte –en koude vanuit de klimaatinstallatie in de bodem opgeslagen kan worden. 

Opdrachtgever Dudok Wonen heeft in het gebouw hier haar eigen kantoor en heeft ervoor gekozen het atrium publiek toegankelijk te maken. Het atrium is semiopenbaar. Zo blijft dit indrukwekkende fabrieksgebouw met zijn karakteristieke jaren vijftig architectuur als cultureel erfgoed voor Hilversum behouden

Iconen van Dudok Wonen: De Melkfabriek 

Kantoorgebouwen

De Melkfabriek te Hilversum

De monumentale Melkfabriek, gebouwd tussen 1954 en 1956 in opdracht van de Verenigde Gooise Melkbedrijven, is verbouwd tot een uniek complex voor wonen, werken en leren. Daarbij zijn de karakteristieke elementen van de industriële wederopbouwarchitectuur behouden. De overdekte melkstraat is in ere hersteld en vormt nu de ruggengraat van het complex met daaraan de entrees van de kantoren, woningen en brede school.

Terug naar overzicht