Een verbeterde patiƫnt beleving & werkomgeving voor het acute cluster van het MUMC+

Het acute cluster is een belangrijk en wellicht het meest dynamische onderdeel van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Hier komen de patiënten aan voor de spoedeisende hulp (SEH), huisartsenpost (HAP) en de acute opname afdeling (AOA). Bij spoed moet alles op rolletjes lopen. Van wachtruimtes tot looproutes: alles moet in orde zijn. Het nieuwe state of the art acute cluster van het MUMC+ heeft het allemaal: van patiënt beleving tot goeie werkomgeving!

Het acute cluster

Het bestaande acute cluster was aan een verbouwing toe. De uitdaging was het verbeteren van de logistiek, looproutes, ruimte-indeling en samenhang voor de huisartsenpost, de spoedeisende hulp en de acute opname afdeling. Deze 3 afdelingen moesten gehuisvest worden binnen de bestaande contouren van het gebouw, maar efficiënter. Bij dit alles stonden de patiëntbeleving & werkomstandigheden centraal. Maar voordat het eindresultaat er was, moest er gebouwd worden. Bouwen, terwijl het acute cluster doorloopt alsof er niets aan de hand is. Hoe dat mogelijk is? Wij leggen het uit.

Een dynamische afdeling

De afdelingen binnen het acute cluster zijn erg dynamisch. Ook tijdens de bouw ging het werk op de afdelingen gewoon door. En dit soort werk moet ook ongelimiteerd en ongehinderd door kunnen gaan. Bij spoed mag er geen tijd verloren gaan door de verbouwing. Hier waren wij ons ook erg bewust van. De patiënt staat niet alleen centraal bij het nieuwe acute cluster, maar ook tijdens de verbouwing. Al snel was duidelijk dat hier innovatieve oplossingen nodig waren. We hebben goed nagedacht over de manier waarop er verbouwd werd. Eén voor één werden de ruimtes aangepakt zodat het werk in de overige ruimtes gewoon kon doorgaan.

Niet alles is uitwisselbaar

Maar niet alles is uitwisselbaar. De belangrijkste gang van de SEH, is cruciaal. Cruciaal voor de hulpverleners om bij spoed snel op de juiste plek te komen. Maar ook cruciaal in de verbouwing. Om verder te kunnen met de werkzaamheden, was het noodzakelijk om boven het plafond te kunnen werken, omdat hier de “hoofdaders” van de installatie lagen. De gang afsluiten was dus absoluut geen optie. Hierop bedachten we een innovatieve oplossing: een steiger/ tunnel constructie. Monteurs konden op de steiger staan om bij en boven het plafond te kunnen en daar de werkzaamheden uit te voeren. Tegelijkertijd konden de hulpverleners de gang gewoon gebruiken en hun werk blijven doen: Patiënten werden met dezelfde snelheid als altijd naar de SEH gebracht. Al waren niet alle monteurs vanaf het begin opgewassen tegen de dynamiek met spoedgevallen onder hun werkvloer. Maar uiteindelijk kon iedereen doen wat er nodig was.

Resultaat

Het volledige acute cluster is verbouwd. Er is veel veranderd! Zo was de HAP half geïntegreerd in de SEH. Dit is nu aangepast: er is een nieuwe entree voor zowel de HAP als de SEH, deze komt uit bij een gezamenlijke balie. Hier wordt de patiënt doorverwezen naar de juiste hulpdienst. Waar vroeger wachtende patiënten van de SEH en de HAP elkaar kruisten, is deze route nu geoptimaliseerd. Ook is de zichtbaarheid verbeterd. Dit geeft meer rust voor zowel de patiënten als de hulpverleners.  De looproutes zijn korter, en patiënten van de HAP worden niet meer geconfronteerd met aankomende ambulance patiënten.

De acute kamers zijn ook aangepast. Ze zijn up to date en voldoen aan de hoogste standaarden en classificaties. De SEH beschikt nu ook direct over een CT scanner. Bij de noodzaak voor een acute CT scan hoeft de patiënt dus niet door het hele ziekenhuis, de scan kan direct gemaakt worden. Zo kan er sneller beslist worden of iemand met spoed naar de OK moet. De kamers van het MUMC+ hebben nu de hoogste normering waardoor een trauma helikopter dan ook sneller voor dit ziekenhuis zal kiezen.

De HAP is nu anders ingericht en heeft een beter voorzieningsniveau. Er zijn spreekkamers en een behandelkamers.

Installatie advies

Wij hebben met veel plezier bijgedragen aan het nieuwe acute cluster van het MUMC+. Bouwen terwijl het werk in het acute cluster volop doorging was een uitdaging. Maar met innovatieve oplossingen heeft dit allemaal goed uitgepakt!

Er waren voor ons veel factoren om rekening mee te houden. Denk bij de installaties aan verlichting, medische gassen, ventilatie, verwarming, koeling en meer! Vanuit de ambulance hal is er nu bijvoorbeeld ook een isoleerkamer (met specifieke druk hiërarchie) zodat een virus bijvoorbeeld niet verder het ziekenhuis in komt. Ook zijn er decontaminatie ruimtes (in gebouw tegen het acute cluster aan). Hier kunnen patiënten schoon gespoeld wanneer zij bijvoorbeeld met giftige  vloeistoffen in aanraking zijn geweest.

Het resultaat mag er zijn: een nieuw acuut cluster, met betere logistiek, snelle & efficiënte looproutes en een verbeterde patiënt en werk beleving.

  

Terug naar overzicht