Zorglocatie De Bouwmeester

Aan de rand van het vernieuwde Springerpark te Utrecht is De Bouwmeester in kleur, vorm en materiaal een opvallend bouwwerk. Het woonzorggebouw is één van de ankerpunten van de vernieuwing van deze groene lob en de aangrenzende wijk Zuilen. Het trapsgewijs oplopende volume met goud­glanzende metalen gevels, ronde hoeken en golvende balkons herbergt een divers maatschappelijk programma.

De Bouwmeester voegt zich ondanks 10.000 m² BVO soepel in zijn omgeving. Op een warm gekleurde bakstenen plint trapt het volume van twee tot zeven lagen rondom een binnentuin omhoog. Elke ‘traptrede’ biedt ruimte om een gemeenschappelijk terras in te richten met weids uitzicht op de groene omgeving.

Op de begane grond, eerste en deels tweede verdieping zijn verschillende woongroepen voor zorgbehoevende bewoners, met daarboven sociale huurwoningen. In combinatie met dagopvang, kinderdagverblijf en wijkcentrum op maaiveldniveau heeft De Bouwmeester een duurzame mix van sociale functies. De begane grond loopt via grote glazen puien over in een landschappelijk ingerichte tuin. Hier komen zowel jong als oud bij elkaar en ontstaan ontmoetingsplekken en (zicht)relaties; beschermd en toch midden in de samenleving.

Terug naar overzicht