bioscoop met 9 zalen en ca 1760 stoelen

Pathé Arnhem

Arnhem heeft bij het Centraal Station een schitterende nieuwe Pathé bioscoop gekregen. Het gebouw, ontworpen door Powerhouse Company, EUP Design en Naço, is een echte eyecatcher in de Arnhemse skyline. De bioscoop maakt deel uit van de ontwikkeling van het Nieuwe Stationsstraat gebied samen met commerciële voorzieningen en horeca. De bioscoop telt 9 zalen en in totaal ca. 1760 stoelen.

hoge eisen aan duurzaamheid en energiezuinigheid

De Gemeente Arnhem stelt hoge eisen aan duurzaamheid en energiezuinigheid. Daarom is voor de opwekkingsinstallaties van het gebouw gekozen voor een Warmte en Koude Opslag (WKO), waarbij voor zowel de verwarming als de koeling gebruik gemaakt wordt van ondergrondse bronnen.

Het opgepompte bronwater uit de WKO dient als basis voor de laagtemperatuur verwarming, waarbij het water met warmtepompen en zo nodig (alleen bij zeer koud weer) met pieklast cv-ketels wordt naverwarmd. In de zomer wordt het opgepompte water direct als zogenaamde vrije hoogtemperatuur koeling ingezet.

Daarnaast zijn de luchtbehandelingkasten voorzien van warmtewielen, voor een optimale warmteterugwinning. Luchtbehandeling wordt onder andere (terug)geregeld op basis van de kwaliteit van de lucht.

Verder zijn verscheidene daken uitgevoerd als mossedumdak, zodat het regenwater gedeeltelijk gebufferd kan worden alvorens deze naar het schoonwaterriool wordt afgevoerd.

innovatief

Innovatief is de afstemming met de Gemeente en de nutsbedrijven over de nutsvoorzieningen die in dit gebied, in plaats van los in de grond, in een collectieve leidingtunnel zijn aangebracht. Op deze wijze tracht de Gemeente te voorkomen dat de straat regelmatig 'open en weer dicht moet', wat in de drukke route van en naar het station ongewenst is.

Noemenswaardig is tevens de aansluiting van het gebouw op het collectieve Ondergrondse Afval Transportsysteem van de Gemeente, die eveneens in de leidingtunnel is aangesloten.

Terug naar overzicht