In 2009 kocht woningcorporatie De Key het platform en bracht het van Vlissingen naar Delfzijl. Daar werd het verbouwd, en werd er een verdieping bovenop gezet. Eind maart 2011 werd het REM-eiland overgebracht naar het Amsterdamse IJ, bij de Haparandadam. Dit gebied zal de komende jaren ontwikkeld worden tot een woongebied. Momenteel staat het gerenoveerde REM-eiland in het IJ en biedt nu onderdak aan een restaurant en daarnaast is het een publiekelijk toegankelijk uitkijkpunt met uitzicht over de Houthaven en het IJ in Amsterdam. Door de stoere en industriële elementen van het voormalige broadcast platform en het verbluffende uitzicht geeft het de bezoeker een geheel nieuwe ervaring waar je niet omheen kunt. Huygen heeft een klimaatonderzoek in opdracht van De Key uitgevoerd.

Per 1 juni 2016 is het REM-eiland verkocht aan huurder Newpeople Next BV. Newpeople neemt het eiland over van woonstichting De Key, die het eerder dit jaar in de verkoop zette. Het REM-eiland past volgens de woningcorporatie niet meer binnen de kerntaken. Het restaurant blijft op het eiland zitten, zoals bij de verkoop was afgesproken. Newpeople wil de rest van het platform verder ontwikkelen en er een plek van maken 'waar kennis kan worden gedeeld, inspiratie kan worden opgedaan en waar nieuwe ideeën tot bloei komen'.

Cultuur, recreatie & sport

Het REM-eiland

Het REM-eiland was een platform in de Noordzee, op 9 kilometer buiten de kust van Noordwijk. In 1963 werd de Reclame Exploitatie Maatschappij (REM) gesticht. In 1964 werden vanaf deze basis van 12 augustus tot 14 december commerciële televisie-uitzendingen onder de naam TV Noordzee verzorgd. Vroeger had het REM Eiland de functie om een beleving te creëren. Als broadcast platform zorgde het ervoor dat miljoenen kijkers genoten van de eerste commerciële tv-programma’s. Het was een rebelse piratenzender die met TV Noordzee een groot publiek wist te bereiken.

Terug naar overzicht