A'DAM toren wint NRP Gulden Fenix prijs

In de categorie Transformatie koos de jury unaniem voor A’DAM Toren. De voormalige Shell-toren, een gesloten en karakteristiek gebouw op Overhoeks, werd door de Amsterdamse initiatiefnemers getransformeerd tot publiek toegankelijk gebouw waar altijd iets gebeurd.

Uit het juryrapport: “In de A”DAM Toren is een creatief concept ontwikkeld dat jong en gevestigd dynamisch muziektalent samenbrengt op één plek. En dat is zowel goed voor de muziekindustrie als voor de stad, volgens de jury. De jury vindt unaniem dat de transformatie van de voormalige Shell-toren een aansprekend voorbeeld is van hoe je met doortastende initiatieven meerwaarde kunt geven aan een bestaand gebouw op een bestaande plek. Dankzij de transformatie is een min of meer anonieme, maar voor toeristen, inwoners en jonge ondernemers ontoegankelijke plek aan de overkant van het IJ veranderd in a place to be.”

A’DAM Toren was echter niet de enige voorbeeldstellende transformatie in Amsterdam: de jury nomineerde onder andere ook de prachtige transformatie van W Hotel Bank.