Museumweek: Museum aan het Vrijthof

De Nationale Museumweek is in volle gang!

Corona maakt dat musea het in deze tijd zwaar hebben. Daarom zetten wij tijdens de nationale museumweek graag een museum in het zonnetje. Een van de musea waar we met veel plezier aan gewerkt hebben is het Museum aan het Vrijthof in Maastricht.  

Het museum bestaat uit twee Rijksmonumenten; het zestiende-eeuwse ‘Spaans Gouvernement’ aan het Vrijthof en het achtergelegen achttiende-eeuwse woonhuis aan de Papenstraat). De verbindende nieuwbouw naar ontwerp van Rob Brouwers (SATIJNPlus Architecten) maakt dat de twee rijksmonumenten op spectaculaire wijze samenkomen tot één gebouw.

Bij een bezoek aan het museum valt het transparante luchtkussendak waarmee de grote cour is overdekt meteen op. De opblaasbare overkapping, bestaande uit twee lagen kunststof en een lichte stalen constructie, laat het daglicht ongehinderd toe. Twee glazen loopbruggen op de eerste verdieping vormen de verbinding tussen beide monumenten. Hierdoor blijft het historische buitenkarakter van de cour gehandhaafd. De constructie staat geheel op zichzelf en tast de twee monumenten niet aan.

Gerard Janssen, Ann Stevenson, John Houben, Peter Beckers van Huygen Installatie Adviseurs hebben het installatieadvies en de daarbij horende bezoekerservaring verzorgd.  

Bij binnenkomst begin je als bezoeker aan een reis door 500 jaar ‘Made in Maastricht’. De bezoeker wordt van kamer naar kamer door de tijd geleid. Daarbij krijg je een RFID-chip (Radio Frequency Identification) mee. Door middel van deze chip ‘traceert’ het museum waar u zich in het gebouw bevindt. Het gebouw reageert daarmee op de aanwezigheid van de bezoeker, zonder dat de bezoeker daar handelingen voor hoeft te verrichten. Nieuwe technologie maakt zo op een subtiele, onzichtbare manier oude tijden zichtbaar én hoorbaar.

De klimaatbeheersing in dit museum is per ruimte anders. De kleinere ruimten in de monumentale panden zijn geregeld door individuele fan coil units. Deze kunnen ingesteld worden om in elke ruimte, binnen de standaard marges, een aparte temperatuur te bereiken. In een paar ruimten is zo genoemde close control regeling waardoor het klimaat en ook de vochtigheid kan ingesteld worden en nauwkeurig geregeld kan worden. Dit maakt het mogelijk om waardevolle kunstwerken te tentoonstellen die extra eisen hebben op de klimaat.