Corné Gilissen over het dynamisch binnenklimaat bij Huygen

Huygen Installatie Adviseurs heeft in het kantoor in Sittard-Geleen een dynamisch binnenklimaat. Corné Gilissen, directeur bij Huygen, vertelt over zijn ervaring met het dynamische binnenklimaat:

"Huygen Installatie Adviseurs is een Ingenieurs – en Adviesbureau gespecialiseerd in technische gebouwinstallaties en bouwfysica met locaties in Utrecht en Sittard-Geleen. Tot een jaar geleden, was het kantoor in Limburg gevestigd in Maastricht. We waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie. Een interessante mogelijkheid kwam voorbij tijdens gesprekken met de Brightlands Chemelot Campus. We besloten om daar een kantoor te huren in een van de nieuwe Bright Houses. Deze zijn modulair ontworpen, zodat elke huurder bepaalde vrijheid heeft bij het ontwerpen van (kantoor)ruimte.

Omdat ons bedrijf betrokken is bij verschillende TKI en EU onderzoeksprojecten, wilden we ook over de faciliteiten beschikken om te testen met installaties in ons eigen kantoor. Zo startten we met de implementatie van een dynamisch binnenklimaat.  De temperatuur en het licht veranderen gedurende de werkdag.

We hebben een grote interesse in gezondheid, duurzaamheid en productiviteit op kantoor. We willen weten wat het optimale binnenklimaat is voor ons welzijn en productiviteit. Zelf zijn we zowel installatie adviseurs als kantoormedewerkers. Op deze manier kunnen we vanuit twee perspectieven kijken naar het dynamische binnenklimaat. Omdat we het zelf getest hebben, begrijpen we ook beter wat de mogelijke impact van het dynamische klimaat is op kantoormedewerkers. We spreken dus uit eigen ervaring!

In het Huygen kantoor startten we met een dynamisch binnenklimaat om te zien wat voor effect dit zou hebben op het welzijn, de productiviteit en de energieprestaties van het gebouw. We ontwierpen en installeerden hiervoor ook een app die onze werknemers en kantoorgasten informeert over het binnenklimaat: de MOBISTYLE office app. Naast informatie over het binnenklimaat geeft de app ook tips en advies over de mogelijke voordelen van het dynamische binnenklimaat. De applicatie houdt rekening met de feedback van gebruikers en indien nodig kunnen we de installatie setpoints aanpassen op basis van hun (anonieme) feedback. Via ons platform DataBuilt hebben onze experts inzicht in zowel de installaties als de feedback van onze medewerkers.

Soms ervaarde ik de effecten van de experimenten zelf ook. Tijdens een meeting voelde ik een verandering in de temperatuur. Ik voelde een rilling, maar ik vond het niet erg. Als ik een verandering merkte in de temperatuur, voelde ik me weer meer alert. Het maakte me bewust van het binnenklimaat en de tests die we aan het doen waren. En als je de reden weet waarom er getest wordt, helpt dat ook. Dat maakt me gemotiveerd om te veranderen en te verbeteren.

Ik denk dat het belangrijk is om het gebruik van office app te blijven motiveren. Om het bewustzijn vast te houden. Het zou een gewoonte moeten worden om de app te gebruiken. Door de tablets bijvoorbeeld aan de muur te hangen bij de deur, wordt het routine om de app even te bekijken als je die ruimte binnen komt. Zo weet je ook altijd de status van het binnenklimaat als je in een ruimte zit.  Het zou fijn zijn als je daarnaast ook een rapport zou ontvangen over de resultaten. Dat motiveert nog meer.

Ik denk zeker dat andere bedrijven voordeel kunnen behalen met een dynamisch binnenklimaat gecombineerd met de office app. Vaak wordt er een stabiel binnenklimaat aangehouden in kantoren. Maar zeker een stabiele binnentemperatuur kan leiden tot hoge kosten. Het heeft bijvoorbeeld ook vaak meer installaties nodig. Dus voor ons als installatie adviseurs is het belangrijk om dit onderzoek voort te zetten en te kijken naar de effecten op langere termijn op ons welzijn, de productiviteit en kosten."