P2ENDURE

Er zijn veel innovatieve oplossingen voor grondige gebouwrenovaties beschikbaar. Deze zijn ontwikkeld in de markt en voortgekomen uit recente onderzoeksprojecten die door de EU zijn gefinancierd. Innovatieve oplossingen zijn er dus. De volgende stap is het vergroten van de herhaalbaarheid waarop zij gebruikt worden en het verhogen van het niveau van acceptatie bij gebouweigenaren. 

P2ENDURE lost de belangrijkste barrière op voor grootschalige implementatie van innovatieve oplossingen: de afwezigheid van solide bewijs dat dergelijke innovatieve oplossingen de verwachte prestaties leveren, zowel energetisch als financieel. P2ENDURE creëert ook de digitale infrastructuur voor grootschalige commerciële implementatie en opschaling van prefab-oplossingen voor Nul Op de Meter (NOM) renovaties.

4M proces

P2ENDURE promoot bewezen innovatieve oplossingen voor NOM renovaties. Deze oplossingen werken op basis van geprefabriceerde Plug-and-Play (PnP)-systemen in combinatie met Building Information Modeling (BIM). Dit alles wordt gedemonstreerd en gemonitord bij 10 projecten in 4 geoclusters in de EU.

De demonstratieprojecten volgen allemaal het 4M proces:

  • Mapping: hier kijken we naar de conditie en prestaties van het gebouw voor de renovatie;
  • Modelling: dit behelst de optimalisatie van het renovatie ontwerp;
  • Making: hier gaat het om de off site productie & en on site assemblage van Plug & Play-systemen;
  • Monitoring: in deze fase wordt het proces en de uiteindelijke  prestaties na de renovatie gemonitord.

Doelen

P2ENDURE wil het volgende bereiken:

  • State-of-the-art prototypen en in de handel verkrijgbare pakketten van PnP prefab-oplossingen optimaliseren, integreren en valideren voor toepassing bij grondige renovatie.
  • Het demonstreren en promoten van innovatieve on-site processen voor snelle diepgaande renovatieprojecten met weinig hinder voor de bewoners en een significant verbeterde kwaliteit van het binnenmilieu (IEQ) na voltooiing.
  • P2ENDURE product- en procesinnovaties meten, monitoren en valideren. Dit op basis van echte demonstratieprojecten van grondige renovatie.
  • Solide empirisch bewijs leveren van de prestaties en kwaliteit van P2ENDURE-oplossingen en tegelijkertijd te zorgen voor schaalbaarheid en repliceerbaarheid op wijk-, stads-, en nationaal niveau.
  • Het verzekeren van de marktintroductie en opschaling van P2ENDURE-innovaties tijdens en onmiddellijk na het project.
  • Kennis en resultaten van P2ENDURE verspreiden en het creëren en versterken van synergiën met andere EU- en nationale innovatieactiviteiten.

Meer weten? Bekijk de project website.

Partners in dit project: DEMO consultants, Becquerel Electric S.r.l., 3L-Plan Lenze-Luig Architects, Invela, Bergamo Tecnologie SP Z.O.O., Fasada, Fermacell GmbH, SGR Servizi S.p.A., RINA consulting S.p.A., Mostostal Warszawa S.A., Universita Politecnica de Marche, Technischen Universität Berlin, Miasto Stoleczne Warszawa, Panplus architectuur, Camelot vastgoed Nederland BV.