MOBISTYLE

Gebruikers van een gebouw hebben een grote invloed op het energieverbruik en de verspilling. De gebruikers zijn zich vaak niet bewust van hun verbruik en daarom zien zij niet hoe hun gedrag de gehele energie consumptie beïnvloedt. MOBISTYLE brengt hier verandering in!

Doel

Het doel van MOBISTYLE is het verminderen van het energieverbruik en het stoppen van energieverspillend verbruik in onze gebouwen. De meeste moderne gebouwen zijn uitgerust met geavanceerde gebouwautomatiseringssystemen en sensoren die grote hoeveelheden verschillende gegevenstypes van gebouwprestaties meten (meestal gerelateerd aan de energieprestaties van gebouwen of thermisch comfort). Deze gegevens zijn echter vaak niet beschikbaar of begrijpelijk voor gebruikers van het gebouw, met name voor inwoners.

Begrijpelijke informatie

MOBISTYLE combineert informatie over energieverbruik met informatie over bijvoorbeeld de binnenmilieu kwaliteit, persoonlijke gezondheid en meer. Deze informatie wordt verwerkt in een toegankelijk dashboard of spel en gepresenteerd aan de gebruikers. Door middel van deze tools krijgen de gebruikers meer inzicht in hun verbruik. Maar dat niet alleen: zij krijgen ook tips om hun gedrag te verbeteren. Zo wordt het energieverbruik terug gedrongen, maar wordt ook een gezondere levensstijl gemotiveerd.  

Verandering

MOBISTYLE wil het bewustzijn bij de consumenten vergroten en gedragsverandering motiveren door aantrekkelijke, persoonlijke informatie en tips te bieden over energieverbruik, binnenmilieu, gezondheid en levensstijl via een dashboard of spel. Het verstrekken van meer begrijpelijke informatie over energie, gezondheid en levensstijl zal de gebruikers van het gebouw motiveren om hun gedrag te veranderen. Het biedt consumenten meer en blijvende prikkels in plaats van alleen informatie over energieverbruik.

Het dashboard en de game worden nu gedemonstreerd in 5 landen: Polen, Slovenië, Denemarken, Italië en Nederland (onder andere in onze vestiging Zuid).

Meer weten? Bekijk de projectwebsite van MOBISTYLE.

Partners in dit project: DEMO consultants, Maastricht University, IRI University of Ljubljana, Aalborg University, Politechnico Torino, Holonix, Highskillz, Whirlpool, Tauron Polska Energia.