Derde H2020 projectvoorstel van Huygen positief geƫvalueerd door de Commissie

Naast de twee Europese projecten MORE-CONNECT en PROF/TRAC is deze week een derde groot onderzoeksproject, geschreven Huygen, positief geëvalueerd door de Europese Commissie. Het betreft het voorstel MOBISTYLE: Motivating end-users Behavioral change by combined  ICT based tools and modular Information services on energy use, indoor environment, health and lifestyle, ingediend onder de call EE07-2016 ‘Behavioural change toward energy efficiency through ICT’. Van alle calls was de competitie in deze met maar liefst 49 ingediende voorstellen verreweg de zwaarste.

Doelstelling van MOBISTYLE is om de grote hoeveelheden data, die bij gebouwmonitoring beschikbaar komen, begrijpelijk en toegankelijk te maken voor de verschillende eindgebruikers. Dit op een attractieve en zinvolle manier zodat de informatie ook dagelijks gebruikt kan en zal worden. Een van de manieren om dit te bereiken is het aanbieden van modulaire gecombineerde informatiediensten, niet alleen over energiegebruik maar ook over het binnenmilieu, persoonlijke gezondheid en levensstijl in relatie tot energiegebruik en gedrag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van informatie van aanwezige gebouwbeheersystemen, slimme huishoudelijke apparatuur, goedkope dataloggers en sensoren (zoals raspberry pi’s) en wearables.

MOBISTYLE is in feite een logisch vervolg op de kennis die Huygen heeft opgedaan in de TRECO-home en TRECO-office projecten.

De dataverzameling en modulaire informatiediensten worden uitgetest in een aantal interessante proefprojecten. Voor Nederland is dat Mosae Vita in Maastricht; daarnaast het gebouwencomplex van de University of Ljubljana, een compleet district met energielevering in de Poolse stad Wroclaw, een hotel in Turijn en een te renoveren woonwijk in Aalborg, Denemarken.

Huygen is wederom coördinator en werkt samen in een consortium met o.a. de Universiteit Maastricht, Aalborg University, Politecnico di Torino en University of Ljubljana, TAURON, (de grootste Poolse energieleverancier) en Whirlpool (een van de grootste Europese fabrikanten van witgoed). Daarnaast doen nog twee ICT gerelateerde bedrijven mee uit Italië en UK en DEMO Consultants uit Nederland.