het vlaggenschip van de warenhuisketens

de Bijenkorf Amsterdam

De Bijenkorf is in 1870 opgericht door Simon Philip Goudsmit (1845-1889) en is uitgegroeid van een kleine fourniturenwinkel tot een warenhuisketen in het bovenste marktsegment met vestigingen in diverse steden.

De Bijenkorf in Amsterdam, de grootste vestiging en het vlaggenschip van de warenhuisketen, is gesitueerd tussen de Dam, het Damrak en het Beursplein.

Het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw is van de architecten J.A. van Straaten en B.A. Lubbers en de realisatie vond plaats tussen 1912 en 1915. Het gebouw is respectievelijk in 1937 en in 1979 gefaseerd uitgebreid en het gebouw is sinds 2001 een rijksmonument.

De Bijenkorf vernieuwt in de komende jaren al haar winkels. De algehele renovatie van het filiaal Amsterdam wordt door Kaan Architecten ontworpen.

luxebeleving

Het doel van de vernieuwing is een toppositionering in het segment van luxe warenhuizen. De luxebeleving van de klant staat hierbij centraal. Deze luxebeleving uit zich, naast het visuele en esthetische aspect, ook in eisen en doelstellingen met betrekking tot de installaties en de bouwfysica. Belangrijkste aspecten hierbij zijn het comfort, de akoestiek, een goede verlichting en optimale draadloze mogelijkheden voor de bezoekers (Wifi).

tijdens openingstijden winkel

gefaseerde verbouwing

Met deze eisen en doelstellingen wordt rekening gehouden tijdens een geïntegreerde ontwerpfase, zodat de installatietechnische oplossingen meegenomen kunnen worden in het bouwkundige ontwerp. Een complicerende factor bij het project (en de vervanging van de techniek) is de gefaseerde verbouwing van de winkel gedurende openingstijden.

Gezien het monumentale karakter van het gebouw, is het doorvoeren van duurzame oplossingen uitdagend.

Belangrijkste doelstelling is om het oorspronkelijke bouwkundige ontwerp en de technische verdeelroutes van het gebouw zoveel als mogelijk te handhaven en zo min mogelijk ingrijpende aanpassingen te doen, maar tegelijkertijd toch een vermindering van de benodigde koellast te realiseren.

Dit is onder andere gerealiseerd door een slim ventilatieconcept en door de interne warmtelast als gevolg van de verlichting te beperken door toepassing van LED-armaturen.

Terug naar overzicht